LACUSTRA – George Bacovia

Leave a comment

31/01/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:

Ne-am mutat pe Raftul cu Idei

   Poezia intitulata “Lacustra” apare in volumul de debut “Plumb” (1916) si concentreaza
mai multe motive specifice poetului: ploaia, noaptea, singuratatea, somnul, cosmarul, golul, prabusirea:

De-atitea nopti aud plouand,
Aud materia plangand…
Sunt singur, si mã duce un gând
Spre locuintele lacustre. 

Si parca dorm pe scanduri ude,
In spate mã izbeste-un val —
Tresar prin somn si mi se pare
Ca n-am tras podul de la mal. 

Un gol istoric se intinde,
Pe-acelasi vremuri mã gasesc…
Si simt cum de atata ploaie
Pilotii grei se prabusesc. 

De-atitea nopti aud plouand,
Tot tresarind, tot asteptand…
Sunt singur, si mã duce-un gând
Spre locuintele lacustre.

   Sentimentul predominant pe care-l traieste eul liiric fiind teroarea de umed, cea dintai expresie a acestuia este chiar titlul poeziei.

   In sensul propriu, termenul “lacustra” desemneaza locuinta construita pe apa, de catre omul preistoric. In subsidiar, termenul “lacustra” antreneaza si sugestia a doua goluri: unul acvatic si altul temporal, ambele nascatoare de spaima.

   Cele patru strofe (perfect simetrice) ale poeziei pot fi structurate pe doua planuri complementare: planul exterior (cadrul material) si planul interior (spatiul sufletesc terorizat de ploaie), realitatea si visul, timpul actual si timpul istoric.

   In prima strofa, se pare ca poetul s-ar afla in camera lui, ascultand ploaia; noaptea intreaga, uda si goala, singuratatea si curgerea exasperanta a suvoaielor, ii trezesc spaima ancestrala a unui diluviu amenintator. Teroarea de umed isi are originea in sirul nesfarsit de nopti pluvioase (“De-atatea nopti aud plouand”) cresc impresia ca fenomenul va deveni etern.

   In superba personificare din versul al doilea (“Aud materia plangand”) s-ar parea ca materia universala (din care sunt facute toate) isi presimtea sfarsitul: ploaia o va topi, instaurand in locul ei un imens ocean intunecat (ca Increatul cosmic eminescian). Singur si oprimat de ploaie, poetul traieste senzatia scufundarii in golul temporal, pana in preistorie.

   In strofa a II-a, omul contemporan sufera un “transfer”, devenind om preistoric, un semen al poetului, de care acesta este legat prin ploaie, singuratate si participarea comuna la moartea lumii.

   Acum, teroarea de umed de traduce intr-o “halucinatie a unui diluviu ce izbeste cu valuri de apa pe cel adormit” (Calinescu). Acesteia i se adauga si cosmarul (“Tresar prin somn si mi se pare/ Ca n-am tras podul de la mal”) reliefand aceeasi spaima fixata in subconstient.

   In strofa a III-a, coborand tot mai mult in “golul istoric” al inceputurilor lumii, poetul traieste o senzatie coplesitoare: “Si simt cum de atat ploaie/ Pilotii grei se prabusesc”. S-ar parea ca tot Universul, ai carui stalpi de sustinere au fost topiti de ploaie, sta gata sa se prabuseasca in noroiul primordial. In aceste conditii, personificarea “Aud materia plangand” capata rolul de mars funebru.

   Strofa IV constituie o repetare a strofei initiale, cu versul al doilea modificat (“Tot tresarind, tot asteptand”). Acum, absenta oricarei perspective si intoarcerea la cadrul initial (ca o rotire exasperanta a aceluiasi tablou), prelungesc ploaia, spaimele si angoasa, dincolo de limitele timpului concret. La nivelul limbajului, teroarea de umed se concretizeaza in frecventa termenilor legati de apa: “lacustra”, “plouand”, “plangand”, “ude”, “val”, “podul”, “mal”, “ploaie” – unii fiind repetati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Top Clicks

Blog Stats

  • 211,238 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: