Contributia lui Eugen Lovinescu la edificarea modernismului romanesc

Leave a comment

01/02/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:

Ne-am mutat pe Raftul cu Idei

I. In sensul larg, modernismul este un curent / o tendinta in arta si literatura sec. XX, caracterizat/a prin negarea traditiei si impunerea unor formule de creatie noi.

   In aceasta acceptie, modernismul include curentele artistice inovatoare (care se disociaza de conceptia estetica a curentelor anterioare): simbolismul, expresionismul, dadaismul, suprarealismul.

II. In literatura romana, bazele modernismului, ca doctrina estetica, dar si ca manifestare practica, sunt puse de Eugen Lovinescu (1881 – 1943), al doilea mare critic, in ordine cronologica, dupa Titu Maiorescu.

   La fel ca si marele sau inaintas, Lovinescu se declara un adept al autonomiei esteticului, introducand in critica noi criterii si un limbaj modern.

   In lucrarea sa, intitulata “Istoria civilizatiei romane moderne” (I, II), autorul explica edificarea civilizatiei romanesti prin teoria imitatiei; potrivit acesteia, popoarele evoluate exercita o influenta benefica asupra celor mai putin avansate (care incearca sa le “imite”, asa cum copilul il imita pe adult). In consecinta, civilizatia romaneasca s-ar fi edificat prin imitarea celei occidentale, cu deosebire a celei franceze.

   Strans legata de teoria imitatiei este teza sincronismului, confirm careia arta (si literatura) ar avea tendinte sa se racordeze, prin sincronizare, la “spiritul veacului”.

   In consecinta, criticul combate orientarea rurala a scriitorilor semanatoristi, pledand pentru o literatura cu tematica citadina si pentru proza de analiza.

   In cele zece volume de “Critice”, ca si in cele cinci volume ale lucrarii “Istoria literaturii romane contemporane”, E. Lovinescu a dat o seama de judecati de valoare, de mare profunzime si originalitate. Asa, spre exemplu, recunoaste forta de expresie a liricii lui Goga, in care figurile din viata satului “au proiectare simbolica”. In “Plugarii” nu-s niste plugari, ci toti plugarii; in “Clacasii” nu-s anumiti clacasi, ci intreaga taranime iobaga.

   Eugen Lovinescu este primul critic al lui Arghezi, remarcand “setea de divin” din ciclul “Psalmi”; tot asa, pretuieste poezia naturii din opera lui Sadoveanu, pe care il considera “cel mai mare poet al naturii romanesti”; nu mai putin, despre Ion – personajul din romanul cu acelasi nume, de Liviu Rebreanu – scrie ca este “o figura simbolica mai mare decat natura”.

III. O combinatie notabila la edificarea modernismului romanesc au avut-o revista “Sburatorul” (1919 – 1922 si 1926 – 1927) si, mai ales, cenaclul cu acelasi nume (1919 – 1947). In cei 25 de ani ai activitatii sale de conducator al acestui cenaclu, Eugen Lovinescu a promovat si a impus valori unanim recunoscute in literatura romana: Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban, Camil Petrescu si multi altii. Insusi Lovinescu scria ca “[…] o buna parte a literaturii, mai ales modernista, de dupa razboi, este creatiunea exclusiva a <<Sburatorului>>”. Astfel, in domeniul prozei, interesul scriitorilor se deplaseaza de la eveniment, la psihologie, fluxul intamplarilor (din romanul traditional) fiind inlocuit cu fluxul constiintei; discursul epic ia acum noi forme (jurnalul, eseul romanesc, colajul de scrisori sau documente), pentru a exprima o tematica mai profunda: moartea, absolutul, iubirea, suferinta, singuratatea, destinul, boala. Romanul (specia), scris la persoana I, devine subiectiv, iar eroii sunt cazuri particulare, nu se mai incadreaza intr-o tipologie.

   Pe buna dreptate, s-a afirmat ca modernismul ii datoreaza lui Lovinescu tot atat de mult cat i-a datorat junismul lui Titu Maiorescu.

   Tot la “Sburatorul” s-au format (in parte) si unii din criticii literari ai vremii: Vladimir Streinu, Pompiliu Constantinescu, George Calinescu, Perspessicius, Serban Cioculescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 214,605 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: