JOCUL IELELOR – Camil Petrescu

Leave a comment

01/02/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:

Ne-am mutat pe Raftul cu Idei

   Drama este o specie a genului dramatic, scrisa in proza sau in versuri si caracterizata prin oglindirea intr-un conflict puternic, a datelor contradictorii ale realitatii si printr-un dezznodamant grav. In drama, personajele sunt puternic individualizate, iar aspectele tratate sunt numeroase. In consecinta, exista mai multe feluri de drame (istorice, mitologice, sociale, parabolice, de idei, absurde, poetice etc.), o clasificare exacta fiind greu de alcatuit.

   Scrisa in 1916 si definitivata in 1945, “Jocul ielelor” este o drama de idei la baza careia stau binecunoscutele mituri specifice autorului: al jocului ielelor si al patului procustian. Intr-o nota care insoteste lista personajelor, autorul arata ca lucrarea este, in intentia sa, “o drama a absolutului”.

   Din punct de vedere compozitional, “Jocul ielelor” este alcatuita din 3 acte (insumand 12 tablouri) de-a lugul carora se dezvolta un conflict bine gradat, rezolvat, in final, prin moartea personajului central – Gelu Ruscan

   Actiunea (destul de stufoasa) se petrece in Bucuresti, in redactia ziarului “Dreptatea sociala” si antreneaza personaje si partide de fictiune; timpul actiunii este luna mai a anului 1914.

   Subiectul ar putea fi povestit astfel:
Gelu Ruscan – director al ziarului “Dreptatea sociala” este un impatimit al ideii de dreptate absoluta. In numele acesteia, tanarul initiaza, in publicatia pe care o conduce, o campanie de presa impotriva lui Serban Saru-Sinesti (ministrul justitiei), a carui functie era incoruptibila cu calitatea sa de asasin.

   Dovada pe care Ruscanu o detine este o scrisoare de dragoste pe care i-o trimisese Maria Sinesti (sotia ministrului si fost iubita a lui Gelu); in acea misiva, semnatara relata ca, in urma cu sapte-opt ani, sotul ei ar fi asasinat-o pe o batrana bogata (doamna Manitti), distrugand testamentul acesteia si insusindu-si un milion de lei aur.

   Afland despre intentia lui Ruscanu de a publica scrisoarea, Maria Sinesti incearca sa-si determine sotul sa demisioneze, dar se loveste de refuzul obstinat al acestuia.

   Saru-Sinesti cauta insa alte mijloace pentru a evita campania de presa. Mai intaio trimite la redactie pe Irena (matusa lui Gelu Ruscanu, care il si crescuse dupa moartea mamei sale). Irena ii dezvalui abia acum, un adevar trist, tainuit cu grija douazeci de ani: Grigore Ruscanu, tatal lui Gelu, mare avocat si om politic al timpului, delapidase o suma de bani pentru a-si acoperi datoria la jocul de carti.

   Sinesti (pe atunci secretarul lui Ruscanu) platise totul, din banii proprii, salvand onoarea vinovatului (care, de altfel, murise curand dupa aceasta). Acelasi Sinesti asteptase rabdator si discret ca Irena sa-i inapoieze suma si ingropase, pe urma, totul in tacere.

   Cu toate ca Gelu este zguduit de aceasta revelatie, imperativul dreptatii absolute este mai puternic si hotararea de a publica scrisoarea ramane de neclintit; totusi, accepta sa-si amane decizia cu o zi.

   Urmatoarea vizita o face la redactie insusi Serban Saru-Sinesti. Acesta ii arata o scrisoare de sinucidere a tatalui sau lui Gelu Ruscanu, pe care fostul secretar o pastrase cu sfintenie, ca o marturie a tragediei traite de mentorul sau.

   Abia acum afla tanarul ca tatal sau nu murise intr-un accident de vanatoare, ci se impuscase cu revolverul pe care i-l adusese, in acest scop, iubita lui.

   Durerea revelatiei ii tulbura, din nou, echilibrul interior si, din acest moment, fiul va reface destinul tatalui: vizitat la redactie de Maria Sinesti, Gelu Ruscanu se sinucide (cu revolverul adus de ea), prabusindu-se cu aceleasi gesturi ca si tatal lui, a carui moarte o “vazuse” tanarul in ultimele sale clipe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Top Clicks

Blog Stats

  • 211,238 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: