RUGACIUNE – Octavian Goga

Leave a comment

13/02/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:

Ne-am mutat pe Raftul cu Idei

rugaciune_o_goga   Poezia “Rugaciune” face parte din volumul “Poezii” (1905), fiind, de fapt, poemul ce deschide volumul. Octavian Goga exprima aici un crez poetic pe care il vom regasi si in alte pagini ale creatiei sale – “Fragmente autobiografice: Eu am pornit in literatura de la o idee monografica a unui sat; am crezut ca satul reprezinta prin sine unitatea organica a sufletului acestui popor;… sa dau deci monografia sufleteasca a satului, cu toate framantarile lui”.

   Poetul realizeaza aici o evocare lirica a satului transilvan, sat ce tanjeste dupa libertate sociala si demnitate nationala. Fiecare creatie a sa si deci, si aceasta, pare un fragment dintr-un proiect gigantic din care anumite elemente – metafore, simboluri – le regasim in intreaga sa creatie.

   Poezia “Rugaciune”, asezata in capul primului volum este, de fapt, o arta poetica in care poetul invoca binecuvantarea cereasca la inceput de drum.

   Poetul invoca pe alocuri divinitatea, iar ardoarea, pasiunea, ce stapanesc aceasta creatie, se apropie de cele specifice epocii pasoptiste. Poetul, in ipostaza ratacitorului cu ochii tulburi si cu trupul obosit de cautari, ii cere lui Dumnezeu “sa-i oranduie chemarea“, sa-i alunge patimile marunte, individuale, pentru a putea da glas patimii neamului. El vrea sa cunoasca amarul si truda, dorurile fara de leac, plansul, durerea, incat versul sau sa exprime intr-adevar “cautarea patimirii noastre”. Octavian Goga vrea sa devina un profet, un poet tribun, care sa schimbe energia suferintei intr-o energie a revoltei. Propria lui suferinta reprezinta imaginea la scara redusa a suferintei poporului, iar cantecul liric are darul sa amplifice si sa exprime jalea intregului neam.

   Este adevarat ca Goga porneste de la realitati sociale si politice, dar el vrea sa exprime mult mai mult, el vrea sa redea insasi ideile de suferinta si de revolta ce au stapanit veacuri la rand acest popor.

   Titlul poeziei “Rugaciune” simbolizeaza implorarea, ruga fierbinte, staruitoare, cautarea unei izbaviri. Invocatia poetica e cutremuratoare si ea se implineste prin gestul de umilinta care insoteste aceasta ruga.

   Ca si in alte poezii ale lui Goga, tonul este elegiac, el exprimand o stare de durere si suferinta, amplificata de neputinta firii omenesti de a-i gasi rezolvare. Vocabularul poemului este mistic prin excelenta – se vorbeste de patimi, ursita, ispita, dar sensul acestor cuvinte depaseste imaginea lor denotativa. Trebuie sa intelegi cu adevarat poemul pentru a putea sa descoperi ce se ascunde in spatele acestui limbaj religios.

   Poetul cere ajutorul lui Dumnezeu pentru purificarea propriei fiinte, pentru ca numai asa poate intra in starea de gratie necesara zbuciumarii celor multi. O serie de metafore si hiperbole sugereaza dramatismul cautarii, intensitatea rugaciunii. Viata nu e un drum neted, ci unul primejdios: intalnesti prapastii la tot pasul, negura intuneca zarea, viitorul e greu de deslusit si in plus, lumea se constituie intr-o continua ispita pe care numai cei initiati o pot invinge.

   Poemul are o gradatie ascendenta, Goga folosind amplificarea pentru a crea efecte neasteptate. Durerea proprie e topita in durerea neamului si accentele intalnite sunt aproape cosmice. Intalnim o pendulare continua intre doua stari lirice: una de stapanire de sine, alta in care poetul insusi devine ruga.

   Abundenta de verbe la conjunctiv ori imperativ presupune o serie de nedumeriri la care poetul asteapta incordat un raspuns. In “Rugaciune”, dar si in alte poeme ale sale, O. Goga nu oglindeste trecutul, ci prezinta viitorul. Utilizarea vocativelor “parinte“, “stapane“, “Doamne“, este specifica credintei si oglindeste relatia intre eul liric si divinitate, primul implorand, al doilea putand sa raspunda implorarilor. Vocabularul intalnit in poezie este arhaic, evocator, cu un puternic iz popular. Abunda termenii lirici, dar ceea ce constituie forta expresiei este incarcatura metaforica deosebita pe care o iau in poezie cuvintele obisnuite.

   In ceea ce priveste versificatia, poezia este construita din 6 strofe, octete, in care versul 2 rimeaza cu versul 4 si versul 6 cu 8. Aceasta modalitate aleasa de Goga segmenteaza de fapt un vers lung in doua mai scurte, pastrandu-se tonul elegiac. Practic, strofa poate fi scrisa in 4 versuri lungi. Ritmul este imabic, suitor in aceeasi linie duioasa, melancolica. Masura este de 9 silabe.

Rugaciune
              de Octavian Goga

Ratacitor, cu ochii tulburi, 
Cu trupul istovit de cale, 
Eu cad neputincios, stapâne, 
În fata stralucirii tale.
În drum mi se desfac prapastii, 
Si-n negura se-mbraca zarea, 
Eu în genunchi spre tine caut:
Parinte, -orânduie-mi cararea!

În pieptul zbuciumat de doruri
Eu simt ispitele cum sapa, 
Cum vor sa-mi tulbure izvorul
Din care sufletul s-adapa.
Din valul lumii lor ma smulge
Si cu povata ta-nteleapta, 
În veci spre cei ramasi în urma, 
Tu, Doamne, vazul meu îndreapta.

Dezleaga mintii mele taina
Si legea farmecelor firii, 
Sadeste-n bratul meu de-a pururi
Taria urii si-a iubirii.
Da-mi cântecul si da-mi lumina
Si zvonul firii-ndragostite, 
Da-i raza soarelui de vara
Pleoapei mele ostenite.

Alunga patimile mele, 
Pe veci strigarea lor o frânge, 
Si de durerea altor inimi
Învata-ma pe mine-a plânge.
Nu rostul meu, de-a pururi prada
Ursitei mastere si rele, 
Ci jalea unei lumi, parinte, 
Sa plânga-n lacrimile mele.

Da-mi tot amarul, toata truda
Atâtor doruri fara leacuri, 
Da-mi viforul în care urla
Si gem robiile de veacuri.
De mult gem umilitii-n umbra, 
Cu umeri gârbovi de povara…
Durerea lor înfricosata
În inima tu mi-o coboara.

În suflet seamana-mi furtuna, 
Sa-l simt în matca-i cum se zbate, 
Cum tot amarul se revarsa
Pe strunele înfiorate;
Si cum sub bolta lui aprinsa, 
În smalt de fulgere albastre, 
Încheaga-si glasul de arama:
Cântarea patimirii noastre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Top Clicks

Blog Stats

  • 211,238 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: