CUVANT – Tudor Arghezi

2

14/02/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:

Ne-am mutat pe Raftul cu Idei

   Nascut in 1880 si socotit cel mai mare scriitor roman dupa Eminescu, T. Arghezi este un adevarat artist al cuvantului. Cu o tematica variata, lirica argheziana trece prin cele mai variate si mai contradictorii stari de spirit, exprimate una mai plastic decat alta.

cuvant_tudor_arghezi   Poeziile sale sunt dedicate cititorilor de toate varstele. Primul volum, care il si impune in literatura romana, este “Cuvinte potrivite” aparut in 1927. Urmeaza “Flori de mucigai”, “Versuri de seara”, “Una suta una poeme”, “1907 – Peisaje”, “Stihuri pestrite”, “Cadente”, “Silaba” etc.

   Dar T. Arghezi este si un cunoscut prozator si un publicist de temut.

  Marile teme ale creatiei sunt poezia religioasa, reprezentata prin “Psalmi” – Tudor Arghezi zbatandu-se mereu intre acceptarea si respingerea divinitatii, a dumnezeirii; poezia filozofica – in care apar teme precum singuratatea, viata si moartea; poezia de iubire – in care intalnim accente eminesciene si caracterizata fie de o tendinta de amanare a clipei de iubire, fie de o implinire erotica urmarita si exprimata in ambianta universului casnic; poezia universului marunt – in care lumea vietuitoarelor se afla in dependenta afectiva de fiinta umana.

   Ca orice mare poet si Tudor Arghezi a scris mai multe “arte poetice”, prin intermediul carora isi exprima propria conceptie asupra poeziei, a misiunii poetului, a literaturii in general. Printre acestea, amintim “Testament” – poate cea mai cunoscuta arta poetica din intreaga noastra literatura, “Ex libris” – in care vorbeste despre contre si creatorul acesteia, “Cuvant” – unde se prezinta ce presupune creatia si munca intreprinsa de creator.

   “Cuvant” este poezia care deschide volumul “Carticica de seara” si la o prima privire asupra textului putem observa usor ca aceasta e destinata cititorilor de o varsta frageda. Este o poezie lirica si ea exprima artistic munca scriitorului pentru a face o carte.

   Titlul poeziei ar fi trebuit poate sa fie “Cuvant inainte”, pentru ca pe de o parte este poezia de debut a volumului, iar pe de alta parte, ea vorbeste despre creatie, despre “darul” pe care Arghezi ar dori sa-l faca cititorului.

   De la inceput, ne dam seama ca textul este unul neobisnuit din punct de vedere prozodic. Masura este inegala: 3 – 12 silabe, rima este pereche, iar ritmul nu poate fi stabilit cu precizie. Explicatia e simpla: fiind un text pentru copii, autorul nu vrea sa respecte “legile” prozodiei. In plus, Arghezi vrea sa sublinieze ca nici o creatie nu poate fi realizata respectand in totalitate tiparele; creatia scapa deseori din legile stramte impuse de om. Trebuie sublniata aici originalitatea poetului, suflul inovator care va inspira apoi o seama de mari poeti.

   Eul liric este prezent in text, intalnindu-l in adresarile directe facute cititorului – in pronume si verbe de persoana I.

   Inceputul poeziei este surprinzator, iar formulele “carte pentru buzunar”, “carte mica”, “carticica”, vorbesc despre universul uman caruia ii este destinat – copiilor. Dar si despre sensurile pe care “dorul” ar vrea sa le ascunda – o carte accesibila, o carte a universului miniatural.

“Vrui, cititorule, sa-ti fac un dar, 
O carte pentru buzunar, 
O carte mica, o carticica.”

   Pentru ideile enuntate anterior pledeaza si comparatiile pe care autorul le afla in lumea “boabei si a faramei”

“Din slove am ales micile
—————————-
Cimpoiul trebuiia sa fie un scatiu”

   Finalul primei strofe tradeaza si o incertitudine creatoare

“Si nu mai stiu…”

   Arghezi vorbeste in strofa a doua despre insusi actul creatiei – “a face farmece” – care presupune alegerea cuvintelor, gasirea nuantelor, migala, originalitate, pentru ca el este constient ca poezia reflecta un univers al inchipuirii si al esentelor greu de definit.

“Farmece as fi voit sa fac
——————————
Pana-n mana, cititorule, a dumitale.”

   Adresarea directa pe care autorul o practica in poezie, urmareste sa realizeze o legatura puternica, solida, intre creator si cel caruia ii este destinata creatia. De aici aerul de familiaritate din poezie.

   Si pentru ca poezia este o imbinare mereu noua de cuvinte, sunete si culoare, Arghezi incearca in ultima strofa, apeland la metafore, sa ne dezvaluie “taina” creatiei, acel “nu stiu ce” si “nu stiu cum” care caracterizeaza o creatie lirica. Arta in general si creatia lirica in special, presupun, in conceptia argheziana, “tandara de curcubeie”, “scama de zare”, “nevinovatie”, “departare”, “drojdii de roua”.

   Poezia este “o cantare a nimicului”, “o rascolire a pulberilor de fum”, o cantare perpetua a diafanului, a frumoasului, a esentialului.

   Poezia abunda in figuri de stil. Intalnim epitetul, inversunea, metafora, comparatia, elemente care fac din aceasta poezie  una din cele mai frumoase din intreaga noastra literatura.

   Arghezi, care a reusit in volumul “Flori de mucigai” sa impuna in literatura romana “estetica uratului” (T. Vianu), se dovedeste si aici surprinzator de nou, reusind sa realizeze imbinari uluitoare de cuvinte care incanta spiritul si multumeste gustul oricarui cititor, oricat de exigent ar fi el.

Cuvant
              de Tudor Arghezi

Vrui, cititorule, sa-ti fac un dar, 
O carte pentru buzunar, 
O carte mica, o carticica.
Din slove am ales micile
Si din intelesuri furnicile.
Am voit sa umplu celule
Cu suflete de molecule.
Mi-a trebuit un violoncel:
Am ales un brotacel
Pe-o foaie de trestie-ngusta.
O harpa:am ales o lacusta.
Cimpoiul trebuiia sa fie un scatiu
Si nu mai stiu…

Farmece as fi voit sa fac
Si printr-o ureche de ac
Sa strecor pe un fir de ata
Micsorata, subtiata si nepipaita viata
Pana-n mana, cititorule, a dumitale.

Macar cateva crampeie, 
Macar o tandara de curcubeie, 
Macar nitica scama de zare.
Nitica nevinovatie, nitica departare.
As fi voit sa culeg drojdii de roua, 
Intr-o carticica noua, 
Parfumul umbrei si cenusa lui.
Nimicul nepipait sa-l caut vrui, 
Acela care trasare
Nici nu stii de unde si cum.

Am rascolit pulberi de fum…

Advertisements

2 thoughts on “CUVANT – Tudor Arghezi

  1. wittyname says:

    foarte bun comentariu ! am luat 10 pe el !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Top Clicks

Blog Stats

  • 211,238 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: