Barbu Stefanescu Delavrancea

Leave a comment

27/06/2013 by Cafea cu menta

Dragi cititori:Ne-am mutat pe Raftul cu IdeiRaftul cu Idei

1858, 11 aprilie    S-a nascut Barbu Stefanescu Delavrancea din parintii Stefan Tudor (Tudorica) Albu si “mama Iana”, în satul Delea Noua, din apropierea capitalei, devenit cu timpul o mahala a Bucurestiului.
1866-1869    Dupa ce ia primele lectii de scris si citit de la dascalul Ion Pestreanu, Barbu Stefanescu urmeaza cursurile primare la Scoala sucursala de baieti nr. 4 (astazi Scoala, “Barbu Stefanescu Delavrancea”) primele doua clase si la Scoala domneasca ultimile doua clase.
1869-1877    Barbu Stefanescu este elev la liceele “Gh. Lazar”, prima clasa, si “Sf. Sava” celelalte sapte clase.
1877    Debutul în literatura al lui Barbu Stefanescu, elev în ultima clasa de liceu.
1878    Barbu Stefanescu se înscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Tot în acest an debuteaza cu volumul de poezii intitulat Poiana lunga, semnat Barbu. Începe sa tina prelegeri de literatura si filosofie la pensionul particular condus de Elena Miller – Verghy.
1880-1882    Barbu Stefanescu publica în ziarul “România Libera” mai multe foiletoane semnate cu pseudonimul Argus.
1882    Barbu Stefanescu obtine diploma de licenta în drept cu teza “Pedeapsa, natura si însusirile ei”. Tot în acest an pleaca la specializare la Paris.
1883    Barbu Stefanescu debuteaza ca nuvelist sub influenta lui Emil Zola, cu Sultanica, în “România Libera”.
1884    Din acest an Barbu Stefanescu va publica principalele sale opere cu pseudonimul Delavrancea, ca un omagiu adus înaintasilor sai vrânceni. Reîntors de la studii din Franta, devine redactor la ziarele “România Libera” si “Epoca”. Leaga o strânsa prietenie cu Al. Vlahuta si I. L. Caragiale.
1885    Delavrancea publica volumul de nuvele Sultanica.
1887    Conduce pentru o scurta perioada revista “Lupta literara”, în care publica prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose. Tot în acest an Delavrancea publica volumul de nuvele Trubadurul.
1888    Delavrancea devine redactor la “Revista noua” condusa de B. P. Hasdeu si colaborator al ziarelor liberale “Democratia” si “Vointa nationala”.
1889 Delavrancea începe sa publice o serie de articole în care elogiaza picturile lui I. Andreescu si Nicolae Grigorescu.
1892-1893    Delavrancea publica volumul de nuvele Parazitii. Este numit suplinitor la Facultatea de Litere din Bucuresti, în locul lui V. A. Urechia, predând cursuri despre trasaturile specifice ale artei noastre populare. Tot în anul 1893 îi apare volumul de povestiri Între vis si viata. Începe colaborarea la revista condusa de C. D. Gherea, “Literatura si stiinta”.
1899    Delavrancea este numit primar al capitalei.
1909    Are loc premiera piesei Apus de soare. Tot în acelasi an, spre sfârsit, va avea loc premiera celei de a doua piese din Triologia Moldovei: Viforul.
1910    Are loc premiera celei de a treia piese din Trilogia Moldovei: Luceafarul. Delavrancea este numit ministru al Lucrarilor publice.
1911    Are loc premiera piesei Irinel.
1912    Delavrancea este ales membru al Academiei Române. Cu acest prilej rosteste discursul “Din estetica poeziei populare”. Tot în acest an are loc premiera piesei Hagi-Tudose.
1914-1916    Delavrancea sustine mai multe discursuri patriotice, îndeosebi pe tema unitatii nationale, pronuntându-se insistent pentru intrarea României în razboi în vederea desavârsirii Marii Uniri.
1918, 29 aprilie    Scriitorul moare la Iasi si este înmormântat la Cimitirul “Eternitatea”.

Raftul cu Idei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Top Clicks

Blog Stats

  • 211,238 hits

Click pentru a primi notificari in e-mail ori de cate ori un articol este publicat.

Join 28 other followers

Muzica pentru lectura

%d bloggers like this: